Yazdır 14 Mart 2010 Pazar (Hit: 43183)

Pardus'da PHP Çalıştırmak

Pardus LogosuPHP, linux dünyasının web dili olarak bilinmekte, buna karşılık windows dünyasının web dili ise asp ve aspx olarak bilinmektedir. Durum böyleyken PHP'yi bir linux üzerinde çalıştırmak isteyenler için bu yazımızı hazırladık. Ancak bu yazıda bu işin Pardus Linux üzerinde nasıl yapıldığını anlatacağız. Zira bizim geliştirdiğimiz linux dağıtımı Pardus'dur.

Pardus'da php çalıştırmak için öncelikle birkaç paket kurmamız gerekmektedir. Bunlar şunlardır:

  • apache -> Web Sunucusu
  • mod_php -> PHP Dili
  • mysql-server -> Veritabanı sunucusu
  • phpmyadmin -> MySQL veritabanı sunucusunu görsel olarak yönetmek için kullanılan web arayüzü
  • postfix -> e-Posta Sunucusu

Bu paketleri paket yönetisicinden yada konsoldan kurabilirsiniz.
Paketlerin kurulumu bittikten sonra aşağıdaki servislerin çalıştırılması gerekmektedir.

  • Apache Web Sunucusu
  • MySQL Veritabanı Sunucusu
  • Postfix E-Posta Sunucusu

Bu servisleri çalıştırmak için; Pardus 2008.2 ve öncesi sürümlerde Tasma->Sistem Seçenekleri->Servis Yöneticisi yolu kullanılır. Pardus 2009 ve sonraki sürümlerde ise Sistem Ayarları-> Servis Yönetisici yolu kullanılır. Bilgisayar açıldığında bu servislerin otomatik olarak başlatılmasını istiyorsanız Servis Yöneticisi penceresinde Açılışta Çalıştır kısmını işaretlemeyi unutmayınız.

Bu ayarları yaptıktan sonra artık PHP yazabilirsiniz. Editör olak Kwrite, Kate, Bluefish yada Quanta Plus programlarını kullanabilirsiniz. Konsolda ise vi yada nano editörünü kullanabilirsiniz.

Bunlardan birini kullanarak hazırladığınız PHP sayfanızı /var/www/localhost/htdocs/ dizinine kaydetmelisiniz. Kaydettiğiniz sayfayı çağırmak için de http://localhost/sayfaadi.php adresini kullanmalısınız. Ancak Belirtilen dizine kayıt yapabilmeniz için sistem yöneticisi olmanız yada dizine erişim izni vermeniz gerekmektedir. Bunun yerine daha sorunsuz kayıt imkanı sunan şu yöntemi kullanabilirsiniz. Öncelikle ev dizininizde public_html adında bir dizin oluşturup özelliklerinden herkes için okuma, yazma ve çalıştırma iznini vermelisiniz. Daha sonra sayfalarınızı buraya sorunsuz bir şekilde rahatlıkla kaydedebilirsiniz. Buraya kaydettiğiniz sayfanızı çağırmak için http://localhost/~kullanıcı_adınız/sayfaadı.php adresini kullanmalısınız. Burada kendi kullanıcı adınızı yazdığınızdan emin olunuz.
(ahmet kullanıcısı için örnek: http://localhost/~ahmet/index.php)


Bu site meslek liselerinde bilişim bölümü web programcılığı dalında okutulan internet programcılığı dersine yardımcı olması için tasarlanmıştır. İletişim için iletisim@phpdefteri.com
Apache PHP MySQL PhpMyAdmin EasyPHP Xampp AppServ Wamp W3School

www.phpdefteri.com © 2010